November 16, 2011

My biker

Vieläkö muistatte Kaos designin järjestämän takkisuunnitelukilpailun, jonka voitin? Projekti eteni ensin hyvin, mutta kohtasi sitten seinän. Päästiin pisteeseen, jossa ensimmäisiä mallikappaleita oli teetetty, mutta sitten yritys kohtasi ongelmia, joiden vuoksi suunnittelemani takki ei tule tuotantoon. Voitte uskoa, että olen pettynyt!
Voisin hieman kertoa, miten vaatteen tuottaminen luonnoksesta valmiiksi tuotteeksi tapahtuu. Tekemäni suunnitelman pohjalta laadittiin yrityksessä työkuva, jossa näkyi tarkasti vaatteen malli, tikkaukset, vetoketjut jne. kaikki oikeissa mittasuhteissa. Yrityksillä on yleensä jokin tietty tietokone ohjelma käytössä, josta löytyy valmiita pohjia eri vaatekappaleille ja niihin on sitten helppo muokata suunniteltu vaatteen malli. Luonnollisestikaan mitään vesiväritöitä ei tehtaalle lähetetä. Minä tein malliin korjauksia, piirsin uuden luonnoksen, kuvailin haluamani sävyt jne. ja sitten tehtiin uudet työkuvat. Näiden kuvien pohjalta alihankkijat piirsivät kaavat ja valmistivat mallikappaleen.  Mallikappaleita tehtiin kaksi ja ne ovat nyt minulla.  Mikäli projekti olisi jatkunut, olisin nyt antanut palautteeni takista ja korjausehdotuksista.
Takin malli on nyt jo kiva, sellainen, joka kaupassa kiinnittäisi huomioni. Olisin kuitenkin ehdottanut muutamia parannuksia: Olkapäiden laskokset saisivat olla isoja, varmaan kolminkertaisia näihin verrattuna, punainen nahka saisi olla sävyltään kirkkaampi, vyötärö istuvampi ja lantiolla enemmän tilaa. Siitä olisi syntynyt täydellinen nahkatakki! Toinen mallikappale tuli valkoisena, en yhtään tiedä miksi - toinen suunniteltu väri oli tumman harmaa.

Niin että sellaista. Nyt minulla on kaksi kivaa, (mutta ei täydellistä) suunnitelmieni pohjalta tehtyä nahkatakkia. Materiaali on ihan unelman pehmeää ja ohutta nahkaa. Mä en ole mallikokoa, joten ne on kiinni pidettynä aikamoisia makkaran kuoria, mutta käsissä ja hartioissa on onneksi niin paljon tilaa, että voin pitää takkeja auki, tosin juuri alkoi pakkaset.. Vähän harkitsen, pitäisikö myydä toinen, mutta en ole vielä varma. Ilmoitan toki täällä, mikäli raaskin yhdestä luopua. Mulle iski pieni himotus päästä maalaamaan tuota valkoista nahkaa, mutta en tiedä uskaltaisinko, kun materiaali on niin kallista ja virheet olisi aika peruuttamattomia.
Last spring I won a jacket design competition. My design was intended to go in production, but now it won't because the company is having some problems. The first samples were already made so I got them for myself. If the project would have continued I would have wanted to make some changes: like to make shoulder pleats bigger and the waist more fitted. Now I have two nice (but not perfect) very good quality leather jackets. I'm not a model size, but luckily these almost fit me, at least if I leave the zipper open.

5 comments:

 1. Upeat takit! Harmi ettei mennyt tuotantoon asti. Mä teen tällä hetkellä työtä, jossa mm. teen näytteiden ohelle ohjeistuksia tuotantoa varten ja valitsen ja muokkaan printtejä. Ja vaikka ne vaatteet ei oo mun suunnittelemia, niin on kuitenkin aina yhtä jännää kun näkee valmiin tuotteen jonka synnyssä on ollut mukana. Eli kuvittelen, että ymmärrän intosi varsin hyvin :)

  ReplyDelete
 2. Voi harmin paikka, ettei takki päätynyt tuotantoon :( En mäkään välttämättä uskaltaisi lähteä maalaamaan nahkaa, mutta olisiko paha ajatus, jos esim. kirppikseltä bongaisi jonkun euron rotsin ja harjoittelisi eka siihen? :D Toisaalta, takki on valkoisenakin kaunis sellaisenaan!

  ReplyDelete
 3. vau! ompas hienosti ommeltu, kaikki yksityiskohtia myöten! Nahan ompelu ei kyllä kauheen helppoa hommaa ole, ite oon tehny yhen nahkatakin, sellasen myrkynvihreen värisen, lampaannapasta<3

  ReplyDelete
 4. Ra: Kiitos, tosiaan harmi! Mielenkiintoisen kuulonen duuni sinulla :)

  Salka: Niimpä :/ Olet oikeassa, valkoinen takki on kyllä kiva ihan sellaisenaan, jätän sen ehkä rauhaan :D

  ixy: Joo, nahka vaatii kuunnon koneet! Oon itsekkin ommellu nahkaa ihan kotikoneella, eikä se oo mitään sujuvinta hommaa. Onneksi niillä on tehtailla kaikki mitä tarvitaan ja osaavat tekijät :)

  ReplyDelete
 5. Aika mielettömät takit... Todella harmi ettei yhteistyö edennyt tästä pidemmälle. Jos päätät myydä jomman kumman, tiedät miten mut tavoittaa! :)

  H-S

  ReplyDelete