February 08, 2011

Ajatus

Katselen vaatteita ja kuvia vaatteista monin eri tavoin. Ensimmäinen, se ilmeisin, on ajatella sopisivatko vaatteet omaan tyylini, miltä ne näyttäisivät päälläni, miten niitä voisi yhdistellä ja missä niitä voisi käyttää. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa näkökulma, joka minulla on muotiin. Hyvin usein huomaan ihastelevani luomuksia, jotka ovat hyvin kaukana omasta tyylistäni. Käsitykseni mukaan muoti on taiteenlaji ja vaatteista voi nauttia myös esteettisesti, vailla sitä käytännön näkökulmaa. 
Muotikuvien ja catwalkkien stailaukset ovat useimmiten ihan tarkoituksella liioiteltuja ja täytyy sanoa, että aina kun kuulen ihmisten hämmästelevän, että "missä tuollaistakin nyt muka käyttäisi" olen puoliksi ärsyyntynyt ja puoliksi huvittunut. Mistä ihmeestä se käsitys oikein kumpuaa, että kaikkien esitettyjen asujen pitäisi sellaisenaan olla käyttöön sopivia? Minusta palanen fantasiaa on arjen keskellä ihan paikallaan. Esteettinen makuni on paljon laajempi, kuin oma pukeutumistyylini ja sen vuoksi poimin satunnaisesti tänne blogiinkin kuvia asuista, jotka eivät välttämättä näytä yhtään minulta.

Rakastan muotia, mutta en ole erityisen kiinnostunut siitä mikä on muodikasta. Toisin kun voisi luulla, en ole kovin ahkera muotinäytöskuvien selaaja. Tykkään kyllä katsella kuvia, mutta en jaksa pitää asian kanssa kiirettä. Esimerkiksi Diorin viime syksyn Couturen-malliston kuvat tulin vasta nyt katsoneeksi, vaikka seuraavakin mallisto on jo julkaistu.  Olen sitä mieltä, että onnistuneet vaatteet tunnistaa oikeastaan vasta sitten kun ne eivät ole enää pinnalla. Jos vaate on edelleen mielenkiintoinen trendien kiidettyä eteenpäin, siinä on jotain oikeasti hienoa.

kuvat: style.com ja jc-de-castelbajac.com 

4 comments:

 1. Meillä on näköjään paljon yhteistä :) ajattelen aika pitkälti samoin muodista. Minusta on ihana katsella muotikuvia (etenkin niitä kaikkein avantgardisimpia) ja joihinkin tiettyihin palaan aina uudelleen, mutta en silti juurikaan pukeudu muodikkaasti.

  Aloitin pari vuotta sitten kokoamaan keräämistäni muotikuvista ideakansioita. Liimaan kuvat sivuille tyyleittäin, väreittäin, kuoseittain jne. Työ elää kokoajan eikä yksikään kolmesta kansiosta ole vielä täydellisen valmis. Siksi selaan sivuja jatkuvasti täydentääkseni niitä uusilla kuvilla. Vanhimmat kuvat kansioissa ovat jopa 20 vuotta vanhoja mutta edelleen palaan niihin mielelläni. Osan toki olen vuosien saatossa jo heittänyt poiskin mutta sillä tavalla juuri ne kestävimmät ideat jäävät elämään, niihin palaa uudelleen ja uudelleen ja aina kokee jotain elähdyttävää.

  Hyvä postaus!

  ReplyDelete
 2. Kiva törmätä virtuaalisesti samoja mielenkiinnonkohteita omaaviin ihmisiin :)

  Pitäisi minunkin varmaan jotain kansion tapaista askarrella. Olen yleensä vaan repinyt kauniit kuvat talteen, ennen lehtien pois heittämistä ja ne lojuvat epämääräisessä läjässä kansion välissä. Välillä käyn kasaa läpi ja valitsen kivoja kuvia seiniä koristamaan.

  ReplyDelete
 3. Mulla ne kuvat oli ensin tavallisessa mapissa. Sitten en jaksanut enää laittaa niitä mappiin vaan ne jäivät revittyinä pinoihin. Pinoja lakoi kertyä epämääräisiin paikkoihin. Niitä siirreltiin hyllystä toiseen ja kuvat alkoi nuhraantua. Sitten en enää jaksanut edes repiä kuvia lehdistä vaan lehtiä alkoi kerääntyä epämääräisiin pinoihin eri paikkoihin. Sitten mä ryhdistäydyin ja ostin nipun luonnoskansioita Akateemisesta :) Siitä se idea sitten lähti. Vievät paljon vähemmän tilaa nyt ja saan valikoitua vain ne kuvat jotka oikeasti haluan säästää ja pääsen eroon turhasta siinä kuvan ympärillä. Teettää kyllä hitosti töitä, mut ei voi mitään :) ehkä ne joskus valmistuu.

  ReplyDelete
 4. hei jee, sellanen esittely/luonnoskansio onkin loistava tuohon tarkoitukseen ja mulla taitaa niitä ollakkin jemmassa, kiitos ideasta :)

  ReplyDelete