June 20, 2011

Muuttunut nyymikulttuuri?

Minusta ainakin tuntuu, että ilkeiden ja asiattomien kommenttien määrä blogeissa on vähentynyt. En ole pitkään aikaan törmännyt missään "tuo mekko ei sovi sulle, ootko lihonut, oot ärsyttävä etkä osaa edes kirjoittaa, blogisi laatu on huonontunut" palautteeseen. Vai sensuroivatko bloggaajat aiempaa ahkerammin kommentteja jotka eivät mielytä? Vuosi-pari sitten tuntui, että törmäsi jatkuvasti blokkaajien haukkumiseen, mutta nyt komenttiboksien henki vaikuttaa positiivisemmalta. Tosin bokseja tulee luettua lähinnä silloin, kun itse niihin jotain kirjoittaa, joten paljon on varmasti mennyt ohikin.

Minä olen niin onnekas (kiitos ihanat lukijat!) että sen pari vuotta, jonka olen jo blokkausta harrastanut on kommentteja, jotka voisi määritellä ilkeiksi kerääntynyt vaan yhden käden sormilla laskettava määrä! Kuten olette ehkä huomanneet, en ole edes laittanut kommenttien valvontaa päälle, vaan kaikki tulee suoraan näkyviin. Olen päättänyt, että jos joskus ilkeilyä alkaa tulla enemmänkin poistan anonyyminä kommentoimisen mahdollisuuden, koska jokseenkin poikkeusetta nimimerkeillä tai profiililla kommentoivat harkitsevat palautettaan tarkemmin. Onneksi palaute on kuitenkin lähes aina kivaa ja asiallista ja olen tosi iloinen, että olen tavoittanut sellaista lukijakuntaa, jotka eivät provosoidu tai ärsyynny vaan ilmeisestikin tykkäävät blogistani :)

Miten on blokkaajat, tuleeko paljon asiatonta palautetta ja oletteko huomanneet kommentointikulttuurissa parantumista?

(kuvituksena otos viikonlopulta)

10 comments:

 1. Mun mielestä positiivisuus on hieno juttu, mutta joskus ihmettelen syvästi kommenttiboksien "sä oot niin ihana/kaunis" -lässytystä. Toki jos ei ole mitään muuta sisältöä kuin postata kymmenittäin omia naamakuvia, niin mitä siinä sitten muuta positiivista lähteä edes keksimään. Toisaalta taas jotkut bloggaajat selkeästi ottavat itseensä jokaisesta edes vähän poikkipuolen oloisesta sanasta, vaikkei kommentoija olisi sitä tarkoittanutkaan.

  Mut joo. Ikävä kyllä mä luulen että se haukkuminen tehdään sit ihan jossain muualla ja raivokkaasti selän takana. Onneks ei kaikesta aina tarvi niin välittää.

  ReplyDelete
 2. Joo, ihmettelen minäkin. Jotkut tuntuu pitävän bloggaajia idoleina ja ihanteina ja sellanen suora fanitus on mun mielestä, no vähän outoa. Luulen että sellaset fanit on aika nuoria, ja jostainhan niitä vaikutteita sillon haetaan.

  Oon ehdottomasti sitä mieltä että kommentoinnin ei tarvitse olla ylistystä, eri mieltä saa olla ja poikkeavikin kantoja tuoda esiin. Sellasta sais jopa näkyä enemmän! keskustelu voi olla muutakin kuin ihanaihanaihana. Eri mieltä oleminen ei ole sama asia kun haukkuminen. Itse ainakin katson sen niin, että jos bloggaaja kysyy, että mitä mieltä olette, niin sillon saa sanoa ihan millasen mielipiteen tahansa. Eri asia mennä kysymättä paasaamaan esim., että rumia rättejä tai en tykkää sun hiuksista.. Pitäis kirjoitaa vaan sellaisia kommentteja, jotka uskaltaa sanoa omalla naamalla.

  Ja seläntakana puhuminen on mun mielestä kuitenkin parempi vaihtoehto kun suora loukkaaminen. Siis jos on kyse -ei tutuista-.

  ReplyDelete
 3. Mulle on herännyt epäilys, että jotkut bloggaajat ehkä jättävät julkaisematta ikäviä kommentteja, koska ennen niille on tullu paljon nillitystä ja nykyään on kaikki niin ihkudaa. Ihanaa neuvostomeininkiä siis, siitä minä pidän! Tosin hyvähän se on huudella, kun itse on säästynyt vihapostilta.

  Tykkää-nappi olis kyllä hyvä olla olemassa täälläkin, koska monesti haluaisin itse jotenkin tsempata muita hyvistä teksteistä, mutten halua kirjoittaa sisällötöntä kommenttia.

  ReplyDelete
 4. Minusta on vaan hyvä jos bloggaajat jättävät julkaisematta kaikenmaailman "rumia vaatteita, oot turha ja ruma"-tyyliset kommentit. Niistä ei ole hyötyä kellekään. Tosin eipä niistä "ihana mekko"-tyylisistäkään paljo sen enempää hyötyä ole, tosin saattaahan niistä kuitenkin tulla bloggaajalle hyvä mieli.
  Ehkä blogimaailma pikkuhiljaa muuttuu suvaitsevaisemmaksi kaikenlaiselle oikealle, asialliselle keskustelulle ja eriäville mielipiteille kun ne turhat negailut jäävät pois. Se on kuitenkin jokaisen bloggaajan oma päätös mitä niille kommenteille tekee eikä kenenkään tarvitse katsella riitelyä omassa blogissaan jos ei halua. Joskin on myös huomattava että jotkin bloggaajat hermostuvat varsin pienestä (vaikka muuta ehkä innokkaasti väittävätkin) ja ehkä tiedostamattaan provosoivat lisää anokommentteja. Julkaisematta ja huomiotta jättäminen on tässä tapauksessa se paras ja tehokkain tapa päästä eroon.

  Olen kyllä taipuvainen uskomaan että on pitkälti lukijoiden iästä kiinni miten paljon sitä kakkaa kaatuu päälle. Veikkaan esim että omaa blogiani lukee suhteessa hieman vanhempi porukka kuin esim Nelliinaa tai Stellaa. Negatiivisia kommentteja olen koko kolmen vuoden bloggailun aikana saanut ehkä pari joista yhden taisin jättää julkaisematta. En muista enää tarkkaan. Mutta siis lukijani ovat varsin kivaa porukkaa, tosin kommentteja olisi kiva saada enemmän. Mutta ilmeisesti postaukseni eivät sitten herätä sen enempää keskustelua.

  Itselläni on osittainen kommenttienvalvonta, eli jos sama henkilö on kommentoinut aiemmin niin kommentti julkaistaan suoraan, mutta jos on uusi kommentoija niin se jää odottamaan hyväksyntää. Mielestäni tämä on ihan hyvä systeemi vaikka anokommentteja ei olekaan tullut. Julkaisematta olen jättänyt ainoastaan spämmit, sen yhden anokommentin sekä muistaakseni vielä yhden omituisen fetissi-sävytteisen kommentin jonka mielestäni ei kuullunut blogiini millään tavalla.

  ReplyDelete
 5. AnneVee: Höh, aika ankeeta jos kyse on sensuurin kiristymisestä, eikä parantuneista käytöstavoista :/ Mä en oo laittanu sellasta tykkää nappia, koska sitten jos tykkäyksiä ei tuliskaan, niin aattelisin että kukaan ei tykkää mun blogista..

  Rhia: Hmm. oot oikeassa, että julkaisematta ja huomioimatta jättämällä asiattomuuksista pääsee varmasti tehokkaasti eroon, mutta minä silti vähän karsastan tiukkaa sensuuria. Joku raja tietenkin, jos henkilökohtaisuksiin mennään, niin ehdottomasti kommentit deletointiin. Ja pornahtavat jutut myös..

  Mun mielstä "ihana mekko" kommentit on tärkeitä juurikin sen hyvän mielen lisäämisen takia. Ei sitä tietenkään jaksa kaikkea kommentoida, mutta jos olen todalla vaikuttunut jostain vaatteesta tai kuvasta, niin mielelläni tuon sen esille.

  Toimivalta systeemiltä kuulostaa tuo sinun kommenttien valvontasi!

  ReplyDelete
 6. Mullakin oli kommenttiboksi yllättävän pitkään ilman vittumaisia anokommentteja. Sitten n. puoli vuotta sitten aina tietyin aikavälein alkoi tulla semmosta kummallista settiä. Lopulta tein sen päätelmä että kyseinen kommentoija on jokin semituttu, eli todennäköisesti vanhakoulukaveri tai muuten vain joku Lohjalainen joka tietää minut. Teksti oli kuitenkin sen verran paskaa, että otin kommenttien valvonnan päälle. Yhtäkkiä myös kommentit loppui sen jälkeen (ainakin toistaiseksi) veikkaan että kyseinen kirjoittaja ei vaan saanut enää siitä sitä lohtua kun kommentit ei päässyt julkaisuun asti, joten se oli silloin ihan sama. Ja loppujen lopuksi olen aikalailla sitä mieltä, että mun negat tulee suurimmaksi osaksi vain ja ainoastaan siltä yhdeltä ainoalta ihmiseltä, tai ehkä se ja sen kaveri. :D

  Mutta joo, ja sitten tulee niitä "sun reidet on paksut tossa mekossa"-kommentteja mitkä on suht turhia, eikä mua varsinaisesti ne ketuta. Niiden taustan veikkaan tulevan taas joltain vakituiselta pitkäaikaisseuraajalta joka ei vaan kehtaa sanoa sitä nimellä. :D

  Mutta yleensä ärsyttävät ihmiset saa ärsyttäviä kommentteja.

  ReplyDelete
 7. Mun looginen kirjoitustaito on ihan perseestä.

  ReplyDelete
 8. Ja pakko vielä sanoa tuosta fanituksesta. Mähän tein kerran sen virheen että menin omalla naamallani sanomaan MouMoun kommenttiboxiin sen vaaleanpunaisesta 200e babybash laukusta. "hyi miten ruma, mitä olet ajatellut kun ostit tuon"... ja okei, virhe 1. Miksi edes sanoa tollaista. Virhe 2. Jos se pitää sanoa niin heitä anonyyminä sitten niinkuin muutkin luuserit.
  Lopputuloksena: n. viikon kestävä haukkumisrumba minun blogini kommenttilootiin kuinka vastenmielinen ruma idiootti olen jne. :D Ja siis niitä kommentteja tuli ihan helvetisti. Siinä vaiheessa mietin jo että poistan koko blogin, että yhyy, kaikki vihaa mua. Mutta lopulta nielin itseni ja totesin nujerrettuna näille (anonyymeille) "NO OKEI, SE OLI VÄÄRIN JA ILKEÄSTI SANOTTU..ANTEEKSI.. vaikka se olikin rumalaukku". Tästä on kyllä jo pari vuotta aikaa...

  Mutta se fanitus.. herranjumala. :D Se on ihan sama mitä bloggaaja sanoo, vaikka että "Koirien syöminen on jees" ja sitten kaikki kakarat alkaa teurastamaan koiria ja vihaamaan niitä jotka niin ei tee. En ole tajunnut että suomessa on sellainen fanikulttuuri edes olemassa.. no okei, huono vertauskuva. Mutta silti.

  ReplyDelete
 9. Äää, mä niin pelkään että joku puolituttu joka ei tykkää musta alkaa lukee tätä, olis aika kurja! Ymmärrän hyvin jos tollasessa tilanteessa ei kommetteja julkase.

  Mun mielestä laukkua tai vastaavaa saa sanoa rumaksi (ainakin jos kysytään että mitä mieltä ootte), eihän se varsinaisesti henkilöön liity, mutta olisit tietenkin voinut asetella sanasi paremmin. Mielipiteensä voin ilmaista monella tapaa, mutta vaikka sun kommentti olikin hölmö oli vähän liioiteltua tulla sun kommenttiboksiin sua henkilökohatisesti haukkumaan.

  Joo fanitus, monesti tulee kauheen uteliaaks, että minkälaiset ihmiset palvoo sokeasti kaikkea mitä joku ostaa, syö, tekee tai pukee päälleen. Itse ihailen monien tyylejä tai taitoja tai jotain, mutta en ikinä pystyis asettamaan ketään idolin asemaan.

  ReplyDelete
 10. Juu, olihan se hölmö juttu, ja siitä on opittu. :D En tarkoita että "nyt tiedän laittaa haukkumiskommenttini" anonyymina vaan ihan että nyt en sitten laita niitä negatiivisia kommentteja vaikka välillä/usein ehkä niin mieli tekisikin :D

  ReplyDelete